1

Temat: Instalacja IGS landi Renzo do W124 300 CE 24V

Zapewne ten wątek zainteresuje wszystkich użytkowników naszych Qpe z wtryskiem mechanicznym.
W czym rzecz. Posiadam takowe autko z silnikiem 3000cmm 24V. Autko miałe założone instalację LPG lecz odłączoną. Zapewne wcześniejszy właściciel ją odłączył z powodu złego działania z wiadomych względów. (strzały, nierówna praca itp).

Po użytkowaniu pojazdu 6 miesięcy zdecydowałem się na montaż konkretnej instalacji i po wyczytaniu w forum, że idealna instalacja do tego silnika to IGS Landi Renzo, postanowiłem znaleźć firmę w Polsce, która się podejmie montażu w/w instalacji.

I znalazłem we Wrocławiu. Dziś pozostawiłem pojazd do wstępnej oceny kosztów. Całkowity koszt od podstaw to 3600zł. Lecz z wykorzystaniem pewnych elementów z starej instalacji, jak np butla- koszty zmaleją.

Po wstępnej rozmowie z mechnikami w tymże zakładzie po kilku przygazowaniach motorem padło stwierdzenie: na benzynie się delikatnie dławi, winą tego jest "waga" - jej regulacja. w związku z tym, gaz będzie reagował z podwójnym zdławieniem z racji ciekłej postaci paliwa. Pan mechanik powiedział, że postarają się do zgrać w zakładzie specjalizującym się wtryskiem benzyny.
Sam jestem mechanikiem i jeżdżąc tym samochodem nie mogę stwierdzić, żeby się dławił.  I dlatego byłem zdziwiony. 

I to mnie troche zmartwiło, odczytałem to tek, że gdyby coś nie grało to będą mieli podkładkę, że mnie informowali o tym.

Proszę o komentarze jak by chciał coś dodać w związku z tą regulacją tej "wagi", która wydaje mi się , że jest to klapa sterująca wtryskiem.

MB 3000cm 24V, 220 KM, rok 1990. automat.

Thumbs up Thumbs down

2

Odp: Instalacja IGS landi Renzo do W124 300 CE 24V

Osobiście już nie mogę czytać tych postów o gazie w "starych" Mercedesach. hmm
Dlaczego nie można kupić sobie innego fajnego samochodu do gazowania... Na gwieździe świat się nie kończy...

Thumbs up Thumbs down

3

no nie nie, nie tego typu odpowiedzi się spodziewałem; " że niby kup se inną furę a nie mercedesa"...  Pozostaje zapytać czemu sam nie jeździsz Fordem??:)

Thumbs up −1 Thumbs down

4

Waga pojecie wzięta raczej z K-Jetronic bo tam o to chodziło w KE wage kontroluje juz elektronika. CZYLI werble tongue tram tram tram przeplywomierz lub klapa spiętrzająca.. Waga jest tu głównym problemem. Zamyka się gaz się gromadzi nie ma gdzie umknąć i (werble) tram tram tram nastepuje buuuum big_smile A jeśli silnik posiada zmienne fazy rozrządu mijanie sie zamkniecia zaworów (lekturka w innym dziale) mamy wieksze prawdopodobieństwo buuum tongue

Ostatnio edytowany przez sek60 (2009-11-16 23:14:23)

F... THE FUEL ECONOMY der 12-Zylinder

Thumbs up Thumbs down

5

popieram zinka ;-) niestety to juz sa troszke stare samochody i przebiegi tez maja i nigdy juz to nie bedzie chodzic tak jak powinno ...

http://images38.fotosik.pl/320/009e2e9d24b1a427m.jpghttp://images39.fotosik.pl/319/e2f83dcd6f40dcc6m.jpghttp://images41.fotosik.pl/319/579b7a3e375ced38m.jpg 
Nautical blue 929  CE 300 Automat 1991

Thumbs up Thumbs down

6

A ja już nie mogę słuchać o tym, że się nie da. SHADI ma taki sam motor jak rednos84 i się dało. No to w czym rzecz? Ano w tym, że jak ktoś potrafi to zrobi a jak nie potrafi - to też zrobi, tylko że potem będzie się mówiło że się nie da.

http://img151.imageshack.us/img151/8752/124ia1.jpg
Love under will. 93.
-----------------------
124 Coupe '92 , 2.0 bena

Thumbs up −2 Thumbs down

7

panowie powiem tak robi sie to juz troszke nudne co post z pytaniem o co kolwiek z gazem glowny watek po ok 3 postach schodzi na 2 albo i 3 plan i zaczyna sie batalia czy sie da czy sie nie da czy powinno czy nie powinno.
czy zalozyc gaz to sprawa indywidualna kazdego z nas i mimo ze jezdze na benzynie i nie pomyske nawet o przerobce qp na gaz to skoro chlopy chca jezdzic na gazie prosze bardzo. i oby jak najwiecej z nas prubowalo to moze ktos odnajdzie zloty srodek czyli instalacje od TURBO DYMO MENA  bo inst w k-jet musi zle chodzic a od TURBO DYMO MENA NIE!!! a wtedy sam sobie gaz zaloze.
pozdrawiam
oskar

300CE-24 92'
162 kW
Automat

Thumbs up Thumbs down

8

Jeśli mogę coś dodać w temacie
nie zgadzam się z tym, że jak stare to gorzej, ponieważ wcześniejsze modele silników nie były tak wyżyłowane i nadawały się bardziej do gazu, ponieważ więcej obciążeń mogły znieść.
W przypadku mercedesa mamy problem nie z silnikiem tylko z osprzętem.
Silnik pomimo dużego przebiegu na gazie sprawuje się znakomicie
Denerwują mnie opinie typu jak gaz to musi być najlepsza instalacja albo najlepiej wcale
Ja mam najprostsze rozwiązanie z możliwych BLOS i zero problemów.
Padnie mi osprzęt to za 1000 zł kupię sobie drugi kompletny silnik i nie interesuje mnie, co kto myśli o tym, co mam pod maską.
Pali mi 13 l na trasie 17 w mieście i robię nim w miesiącu 2000 km .
Pozdrawiam wszystkich zwolenników gazu  jeśli masz wybór to po co przepłacać?

pozdrawiam...................................

Thumbs up Thumbs down

9

Dobra nie ważne . Mi też się już nie chce słuchać że Mercedesa się nie gazuje i ze gaz to paliwo dla 3 świata i że silnik padnie po 2 miesiącach i ze zaraz coś wybuchnie tongue

Ja jutro odbieram auto z IGS'em i uważam że gaz jest spoko. Jest tani, nie zanieczyszcza środowiska i jak widać można go założyć do każdego samochodu. I mercedes nie jest tu wyjątkiem.

Także dyskusja czy się da czy nie i opinie ludzi przeciwnych gazowi są tu nie na miejscu gdyż kolega już zdecydował że będzie IGS tylko że ma problem z wtryskiem benzyny.

A więc tak. Zapewne panu mechanikowi chodziło o wyregulowanie potencjometru na klapie przepływomierza. To, czy jest on dobrze ustawiony możesz sprawdzić sam, za darmo przy użyciu woltomierza . Musisz się wpiąć pomiędzy pin górny a środkowy i odczytać jakie jest napięcie . Sprawdza się to na rozgrzanym silniku a napięcie na biegu jałowym powinno wynosić 0.7V (możliwie jak najbliżej tej wartości) jeżeli wartość przekracza tolerancję 0.1V czyli jest 0.8 lub 0.6 to trzeba go wyregulować.

Jeżeli masz wątpliwości co do diagnozy Pana mechanika to podjedź do kogoś kto się zna na ke-jet i niech oceni czy jest coś nie tak .

Jeżeli okaże się że wszystko jest ok, to znajdź lepszego gazownika. Polecam zajrzeć na stronę landirenzo i tam masz podane autoryzowane warsztaty .

Jak masz jakieś pytania odnośnie ke-jet to śmiało pytaj. Jak masz podstawowe narzędzia to sam sobie go wyregulujesz przy odrobinie pomocy z naszej strony.

Podstawą poprawnego działania jest oczywiście w 100% sprawna sonda lambda

Wybrałeś już rodzaj i pojemność butli kolego? smile ja mam butlę toroidalną w koło zapasowe o pojemności 55l czyli wejdzie do niej 45l LPG , nie jest to wiele ale powinno wystarczyć, ale za to mam pusty bagażnik. Wlew do LPG mam pod klapką od wlewu benzyny. W bmw e34 miałem zwykłą butlę 80l do której wchodziło około 60l LPG ale za to 1/3 bagażnika miałem zajęte

Ostatnio edytowany przez mipel (2009-11-17 16:52:42)

Mercedes w124 300CE  1989  3.0 12V benzyna,automat
http://images40.fotosik.pl/324/6bd226a101df9d15med.jpg

Thumbs up Thumbs down

10

hmm, dzieki za rade ale będe mógł ją wdrożyć dopiero  jak odbiorę autko, jak wspomniałem oodałem je do gazownika we Wrocławiu, a ja jestem z Sieradza. Więc teraz to niech się dzieje co ma się dziać. Ale.... powiedzieli mi , że jeśli będzie problem z regulacją to podjadą do mechanika znającego ten układ. Butlę mam 45L toroidalną. 

Popieram cię MIPEL całkowicie na temat gazowania pojazdów. Miałem wcześniej w201 1.8 B+LPG również KJ i przyznam szczerze, że na instalacji II generacji śmigał świetnie. Sam dałem rade go wyregulować (obroty 900-1000, spalanie trasa;10-9 miasto max 14) więc dlatego zdecydowałem się zagazować również moje CE. Chcę nim jezdzić JEZDZIĆ, więc niebęde sobie żałował kilometrów jak bedę miał LPG. Moją w201 przejechałem w 2,5 roku 77 tys km więć  trzeba przyznać, że ja naprawdę lubie jezdzić smile

A jeśli chodzi o regulację tego potencjiometru to zreobie to ale jak już odbiorę autko. A odebrać je mam w piątek więc napewno dam znać co jest grane.

aaaa i jeszcze,,,, gdzie są te piny w które mam się wpiąć....?

Thumbs up Thumbs down

11

Kolego mipel niestety nie wiesz jak ustawić potencjometr i nie doradzaj koledze albo powiedz mu do końca jak to zrobić. Mierząc napięcie na potencjometrze i w ten sposób go ustawiając popełniasz błąd. Skoro się znasz na tym systemie to przemyśl sparawe i zastanów się jak to zrobic dobrze. Mi tam nie zalezy można sobie reg. jak kto chce ale powtarzasz błąd a ja już mówiłem że sie mylisz. Pisze ostatni raz i tyle.
Bez urazy napewno znasz się na autach a krytyka powinna byc rozwijająca. Zaznacze że jezeli zrobisz tak jak proponujesz odrazu badamy czujnik bardzo nie sp.. sprawy bedzie chodzić. Ale bedzie źle ustawiony.

Ostatnio edytowany przez sek60 (2009-11-17 20:41:04)

Thumbs up Thumbs down

12

Przy gazie należy tylko pamiętać o regularnej wymianie świec i przewodów.

Co do ustawiania potencjometru to ustawiłem go w ten sposób u siebie i jest ok. Nie wiem co robię źle, metodę wykorzystałem po przestudiowaniu tego wątku:

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto … mp;start=0

Skoro się mylę to sam wytłumacz koledze co i jak, a ja postaram się zorientować w czym popełniłem błąd

Thumbs up Thumbs down

13

Link nie działa żebym mógł sie doszkolić. To wiesz takie tajemnice zawodowe. Poszukaj znajdziesz nie ma tego w poradniku serwisowym i instrukcji. To co napisałes sie zgadza ale brak jednego waznego elementu.

Thumbs up Thumbs down

14

Wiem , coś mają z serwerem chyba. Tam kolega z innego forum krok po kroku opisuje jak wyregulować ke począwszy od sprawdzenia i wyregulowania dawkowania wtrysków , po potencjometr, nastwanik EHA , skład co itd. Sprawdź jutro ten link powinien działać.

Może faktycznie o czymś zapomniałem w każdym bądź razie mój potencjometr po tej regulacji ma 0,7v +/- 0.04v na biegu jałowym przy 85 stopniach i wszystko chodzi ok.

A ja biorę się za edukację i mam nadzieje ze trafię na to o czym mówisz. Oczywiście ze względów na koszta nie miałem jak sprawdzić potencjometru oscyloskopem z powodu jego ceny:)  Ale i tak planuję go wymienić o ile znajdę nowy , oryginalny.

Thumbs up Thumbs down

15

nie ma 0,7 gwarantuje tongue ustawiłes go z przekłamaniem komp widzi co innego. To już i tak duża podpowiedź big_smile 
Oscyloskop nie ma nic wspólnego z ustawianiem napiecia chodzi tylko i wyłącznie o trzaski jakie powstaja przy wytartym czujniku poniewaz miernik tego nie pokaże. Chyba że bedzie jakos drastycznie wytarty.

Ostatnio edytowany przez sek60 (2009-11-17 21:46:06)

Thumbs up Thumbs down

16

sek60 napisał/a:

nie ma 0,7 gwarantuje tongue ustawiłes go z przekłamaniem komp widzi co innego. To już i tak duża podpowiedź big_smile 
Oscyloskop nie ma nic wspólnego z ustawianiem napiecia chodzi tylko i wyłącznie o trzaski jakie powstaja przy wytartym czujniku poniewaz miernik tego nie pokaże. Chyba że bedzie jakos drastycznie wytarty.

Tajemniczy smile a Tak na marginesie mozesz mi wysłac info na priv ile by kosztowało ustawienie KE ? może niedługo skorzystam smile

EX: 300ce, 230ce, 220ce
Obecnie: 300CE RuF '88 E200 '99 + LPG
Sprzedam na części 220ce '93  serwisowany w mercedesie,przebieg 198tyś.

Thumbs up Thumbs down

17

Samo ustawienie jeżeli działają wszystkie elementy to grosze doslownie, nie licząc reg. rozdzielacza bo to już jest troche roboty.  Na priv podam co i jak.

Thumbs up Thumbs down

18

Witam. Po przejchaniu 2000km chciał bym się podzielić własnymi wrażeniami z jazdy na LPG w moim Mercedesie 300 24ce. Spalanie średnio 17l trasa ok 12. Myśle, że przy dzisiejszych cenach pozostałych paliw to rozsadna ilość. Brak jakichkolwiek wachań obrotów, czy to na "P" (skrzynia automat.) jak również przy dojazdach np. do skrzyżowania. Dojerzdżając do miejsca zatrzymania obroty spadaja jedynie do 500 i po chiwli znów uzyskują poziom ok 750. Co wiecej powiedzieć..... cieszę się jazdą na LPG gdyż mój "studencki" portfel nie wytrzymał by jazdy na paliwie pierwsotnie przeznaczponego do mojego auta.

Thumbs up Thumbs down

19

Witam po dość długiej przerwie smile Zauważyłem jedną bardzo ważną rzecz dotyczącą Instalacji III generacji . Na moich doświadczeniach z regulacją Landi rezno igs doszedłem do wniosku że nie da się jej wyregulować , dopuki mamy zamontowany "stabilizator minimum" . To badziewie (bo tak to od wczoraj nazywam) nie dość ze jest nie potrzebne w aucie z mechanicznym wtryskiem , to jeszcze przeszkadza. Po podniesieniu obrotów nie da się wyregulować mieszanki na niskich obrotach tak, aby silnik pracował równo, a nie zalewało świec po dodaniu gazu.

Po wymontowaniu tego badziewia , bez problemów wyregulowałem sobie nawet najniższe obroty (ok 550obr) . Auto nie gaśnie, nie telepie.

Dodatkowym mankamentem stabilizatora minimum jest to, ze po dłuższej pracy mocno się nagrzewa. A jego zasada działania opiera się na wzmocnieniu sygnału przez tranzystor. Logicznym jest że tranzystor ma współczynnik wzmocnienia podawany dla temperatur bliskich pokojowej . Im wyższa temperatura tym mniejsze wzmocnienie , co skutkuje spadaniem obrotów podczas korków.

2 rzeczą bardzo ważną dla instalacji igs jest posiadanie reduktora IG1 , gdyż tylko ten reduktor zapewnia stabilne ciśnienie w prawie każdych warunkach .

Thumbs up Thumbs down

20

Mipel to ty zyjesz ? smile

http://images38.fotosik.pl/320/009e2e9d24b1a427m.jpghttp://images39.fotosik.pl/319/e2f83dcd6f40dcc6m.jpghttp://images41.fotosik.pl/319/579b7a3e375ced38m.jpg 

Thumbs up Thumbs down

21

http://www.gaz-lublin.pl/

Pracuje tam gość, który uczył się 'gazowania' samochodów w Holandii. Przez 7 lat jeździł mercedesem 124 2,3 z zamontowanym przez siebie gazem. I co? Ani jednego strzału! Przynajmniej tak twierdzi. Ma ponoć jakiś prosty patent żeby uniknąć wystrzałów, o którym mało kto w Polsce wie.
I śmieje się ze wszystkich 'znawców', którzy mówią że gaz do mechanicznego wtrysku się nie nadaje.
Bardzo chętnie zamontuje gaz i da na to gwarancję.

Gdybym wcześniej wiedział to nie sprzedałbym mojej coupety...:(((

http://images39.fotosik.pl/185/47f0560a906bde9a.jpg

124 CE 2,3 B, manual, 90 r.

Thumbs up Thumbs down

22

podłączę się do twojej wypowiedzi MARIOCOUPE.... ponieważ właśnie mi opadają obroty bez znaczenia na jakim paliwie jade do ok 500-550 obr/min. Czy może wiesz jak podkręcić je do zalecanych 650-700?

Thumbs up Thumbs down

23

rednos84 napisał/a:

podłączę się do twojej wypowiedzi MARIOCOUPE.... ponieważ właśnie mi opadają obroty bez znaczenia na jakim paliwie jade do ok 500-550 obr/min. Czy może wiesz jak podkręcić je do zalecanych 650-700?

Ja tylko zapytałem czy Mipel zyje  lol  Mipel odpowie na twoje pytanie oczywiscie jak sie znowu pojawi smile

Thumbs up Thumbs down

24

a no no... chodziło mi o mipl-a smile

Thumbs up Thumbs down

25

no i postanowione wybor padl na igs landi renzo / wachania miedzy tartarini etagas ale tylko ze wzgledu n abliskosc serwisu tartarini w brodnicy .o efektach montazu juz niebawem. Mozna jednak kupic nowe kity do montazu prawie od reki (czas oczekiwania podobno kilka dni ... zobaczymy jak dojdzie instalka.

Thumbs up Thumbs down