Temat: Instalacja IGS landi Renzo do W124 300 CE 24V
Zapewne ten wątek zainteresuje wszystkich użytkowników naszych Qpe z wtryskiem mechanicznym.
W czym rzecz. Posiadam takowe autko z silnikiem 3000cmm 24V. Autko miałe założone instalację LPG lecz odłączoną. Zapewne wcześniejszy właściciel ją odłączył z powodu złego działania z wiadomych względów. (strzały, nierówna praca itp).
Po użytkowaniu pojazdu 6 miesięcy zdecydowałem się na montaż konkretnej instalacji i po wyczytaniu w forum, że idealna instalacja do tego silnika to IGS Landi Renzo, postanowiłem znaleźć firmę w Polsce, która się podejmie montażu w/w instalacji.
I znalazłem we Wrocławiu. Dziś pozostawiłem pojazd do wstępnej oceny kosztów. Całkowity koszt od podstaw to 3600zł. Lecz z wykorzystaniem pewnych elementów z starej instalacji, jak np butla- koszty zmaleją.
Po wstępnej rozmowie z mechnikami w tymże zakładzie po kilku przygazowaniach motorem padło stwierdzenie: na benzynie się delikatnie dławi, winą tego jest "waga" - jej regulacja. w związku z tym, gaz będzie reagował z podwójnym zdławieniem z racji ciekłej postaci paliwa. Pan mechanik powiedział, że postarają się do zgrać w zakładzie specjalizującym się wtryskiem benzyny.
Sam jestem mechanikiem i jeżdżąc tym samochodem nie mogę stwierdzić, żeby się dławił. I dlatego byłem zdziwiony.
I to mnie troche zmartwiło, odczytałem to tek, że gdyby coś nie grało to będą mieli podkładkę, że mnie informowali o tym.
Proszę o komentarze jak by chciał coś dodać w związku z tą regulacją tej "wagi", która wydaje mi się , że jest to klapa sterująca wtryskiem.